Systém STRING na 7 spôsobov podľa štylistky Kláry Davidovej

Klára Davidová, v instagramovom svete známa ako Kajastef , postupne použila zostavy nábytku String vo väčšine miestností svojho domu. Zaujíma vás, ako s týmito kúskami naložila?

Policový systém String od značky String Furniture navrhol architekt Nisse Strinning so svojou ženou Kajsou už v roku 1949. Ide o modulárny typ nábytku, ktorý je možné ľubovoľne zostaviť zo subtílnych kovových bočných panelov a širokej ponuky políc a skriniek do požadovaných zostáv. Vo svojej dobe si získal ohromnú popularitu a právom sa radí medzi severské dizajnové ikony. Vďaka nadčasovosti svojho riešenia a veľkej variabilite sa teší obľube nielen u milovníkov škandinávskeho dizajnu po celom svete, ale aj v Českej republike, a tak sa objavil aj v hľadáčiku českej štylistky Kláry Davidovej už pred niekoľkými rokmi.

String je jednoducho perfektný vo všetkých ohľadoch. Či už sa bavíme o farebnej škále alebo variabilite, nájde využitie snáď vo všetkých častiach bývania. Tvoria ho kovové panely, ktoré zostave vždy dávajú os a jednotlivé zariaďovacie moduly, ktoré vytvárajú požadovaný krásny nábytok. Panely sú od seba vzdialené buď 58 alebo 78 cm a medzi ne sú potom podľa potrieb inštalované jednotlivé zariaďovacie prvky. Pri paneloch je možné ešte vyberať z hĺbky 20, respektíve 30 cm, čomu zodpovedajú aj ponúkané moduly nábytku. Pre String Furniture to sú štandardizované miery, z ktorých sa nedá uhnúť, ponuka je však taká široká, že je možné vždy vymyslieť zostavu, ktorá do daného priestoru skvele zapadne.

Skrinky aj police sú na panely zavesované pomocou špeciálnych kovových zarážok (alebo háčikov, ak chcete) av rámci dvoch nástenných panelov je možné vždy zvoliť výšku inštalácie. A nielen to. V zostave je samozrejme možné prehadzovať jednotlivé diely podľa aktuálnych potrieb a nálady, takže výsledný vzhľad môže byť zakaždým iný. Farebne je škála jednotlivých prvkov pojatá veľmi neutrálne. Začína na bielej a cez béžovú a šedú sa dostáva až k čiernej. Okrem toho sú v ponuke ale aj dyhované komponenty v podobe jaseňa, duba a orecha, ktoré sú schopné interiéru vdýchnuť príjemný naturálny look.

Prvé krôčiky sa String

Mňa osobne String Furniture uchvátil už v roku 2016, kedy som si zaobstarala svoju prvú „String lastovičku“ v podobe jednoduchej Pocket . To je v ponuke značky asi jediný solitérny produkt, ktorý je dodávaný vo svojej kompletnej finálnej podobe. Balenie obsahuje malé nástenné panely a tri police s hĺbkou iba 10 cm. Tie taktiež spĺňajú onú podmienku variability, pretože sa dajú do panelov zavesiť v ľubovoľnej výške.

Nebola som v tej dobe ešte príliš „dizajnovo odvážna“, a tak som siahla po úplne neutrálnej bielej variante, ktorá ozdobila bočnú stenu v jedálni. Pocket je vlastne krásny obnoviteľný obraz , ktorý si jeho majiteľ vytvára úplne sám svojim stylingom. Každá pridaná dekorácia alebo rastlina mu dáva nový ráz a vzniká unikátny aranžmán.

Druhý Pocket, ktorý sa stal súčasťou nášho domova, už kombinoval biele nástenné panely s jaseňovou dyhou, ktorá výborne korešpondovala s dubovou podlahou v celom dome. Dodala našej spálni, inak riešenej nábytkom z Ikea, punc nadčasovosti a pozdvihla ju o level vyššie. Každý styling, ktorý som na nej vytvorila, bol potechou pre oko a zaujímavým ozvláštnením celej, designovo pomerne neutrálnej, izby.

String vo vstupnej hale

Moje tretie použitie „Stringu“ už vyžadovalo zložitejšiu kombináciu. Potrebovala som osadiť funkčným nábytkom menšiu zónu v hale na odloženie oblečenia a obuvi a variabilná severská ikona mi prišla ako ideálne riešenie. Kvôli častému znečisteniu podlahy, a teda aj potrebnému upratovaniu pomocou robota, som zostavu nechcela skladať z podlahových panelov, a tak som vybrala najmenšie päťdesiatcentimetrové nástenné panely spoločne s kovovými perforovanými policami v bielej práškovej úprave.

Tie dali vzniknúť dvom menším zostavám. Horné, pre menšie doplnky ako kabelky, čiapky alebo rukavice a tiež na zavesenie sezónneho ošatenia na pridané háčiky a spodné, na odloženie obuvi. Veľkou výhodou tohto nábytkového systému je individuálne nastavenie výšok políc podľa potreby, čo mi dalo možnosť zostavu doladiť podľa predstáv a vytvoriť tak jednoduché a funkčné riešenie v nadčasovom designe, ktoré do vstupnej haly dokonale zapadlo.

String v pracovni

String Furniture som vybrala aj pre našu pracovňu. Tá pôvodne bola riešená s pomocou kúskov z obchodného domu Ikea, ale zostava String s najväčšími podlahovými panelmi ich časom plnohodnotne nahradila. Stolová doska, ktorú značka ponúka, nie je príliš veľká, ale na bežnú prácu je v rozmere 78 x 58 cm úplne dostačujúca. Spoločne s poličkami, ktoré poskytli priestor pre šanóny a štýlové dekorácie, vytvorila perfektnú pracovnú zostavu.

String v detskej izbe

Pracovňa však v našom dome nenašla veľké využitie, pretože ja som svoje pracovné miesto sústredila na prízemí, a tak sa String z tejto miestnosti pomerne skoro sťahoval do detskej izby, kde ponúkol spoločne s dokúpenou sadou políc nášmu Kryštůfkovi ideálny študijný priestor. To je teda String piatykrát.

String v obývacej izbe

Šiestou, už úplne odvážnou, akciou bola výmena hlavnej nábytkovej steny v obývacej časti nášho domu. Pôvodný biely lesk, ktorý sa prelínal celým bývaním, jednoducho musel preč a zmena začala práve v obývačke na stene, ktorá sa tiahne cez stúpajúce schodisko až na poschodie. Jej farba sa zmenila z popolavosivej na snežne bielu, a to predovšetkým preto, aby z nej nový nábytok String v béžovej verzii pekne kontrastne vystúpil.

Do projektov zmien, ktoré v našom dome cielili k výmene lesku za mat a tlmenejším farbám, patrila aj kuchyňa a jedáleň, a tak po premyslení nového farebného ladenia bol môj výber variantu Stringu úplne jednoznačný a prirodzený. Chcela som znova vytvoriť ono harmonické prepojenie jednotlivých častí domu, ktoré je pre škandinávsky štýl tak typické. Náväznosť zhodnými prvkami a farebnosťou totiž dodáva každému interiéru punc kompaktnosti.

Nábytková zostava v obývacej izbe je tvorená piatimi nástennými panelmi. Dva z nich sú o 25 cm vyššie, aby bolo možné inštalovať aj naklonenú policu na časopisy či knihy (pre český interiérový dizajn celkom netradičný prvok) a zároveň bola dosiahnutá istá pútavá asymetria. „Magazine shelf“, ako je od výrobcu táto polica nazvaná, je možné jednoducho vymeniť za klasickú a vytvoriť tak miesto pre krásnu vázu, svietnik či misu.

Pre porovnanie variant s naklonenou policou na časopisy a knihy s klasickou policou na obľúbené dekorácie (nižšie).

Vedľa sady políc dodávajú zostave na praktickosti aj dve skrinky so zásuvkami, ktoré ukrývajú nevzhľadné káble a ponúkajú priestor na uloženie drobností. Poloha aj pozícia jednotlivých prvkov sa dá v zostave voľne meniť podľa potrieb a nálady, vďaka čomu je možné veľmi ľahko vytvoriť nový vzhľad a dodať priestoru na atraktivite.

String v jedálni

Siedme a zatiaľ posledné osadenie nábytkom String zažila naša jedáleň. Inštalácii predchádzala zmena farby steny zo studenej šedej na greige (teda kombinácii šedej a béžovej), ktorá dokonale, tón v tóne, ladí práve s béžovou verziou Stringu. Tu bolo cieľom dosiahnuť harmóniu a jednotný vzhľad celej steny, aby z pozadia nevystúpil samotný nábytok, ale práve pred ním stojaci výrazný jedálenský stôl z duba. Prepojenie s nábytkovým systémom v obývačke je dokonalé, a to ako farebne, tak dizajnovo, len pre jedáleň som vybrala typ skriniek s posuvnými dvierkami kvôli priestoru, ktorý je potrebný na pohodlné sedenie pri stole.

Celú zostavu tvorí šesť nástenných panelov o veľkosti 75 cm. Tie sú osadené štyrmi skrinkami a tromi policami so šírkou 78 cm, jednou policou na časopisy a potom oddielom s policami úplne vpravo o šírke 58 cm. Tým som dosiahla finálnu šírku zostavy 370 cm, ktorá má na stene dosť priestoru zľava aj sprava a nestráca požadovanú ľahkosť.

Voľba na police v pravej časti padla čisto z praktických dôvodov. Tvorí totiž zázemie môjmu pracovnému kútu, ktorý je už nejaký čas na pravom konci jedálenského stola. Vďaka nim sú dokumenty aj foťák vždy po ruke, rovnako ako tlačiareň, ktorá pôvodne ležala nevzhľadne na podlahe.

Skvelé je, že priamo na webe String Furniture je k dispozícii konfigurátor , v ktorom je možné si celú zostavu vyskladať. To umožňuje lepšie rozhodovanie, uvedomenie si, čo vlastne človek chce a ako to bude vo výsledku vyzerať. Takže prikladám aj môj vlastný projekt celého kompletu v jedálni, ktorý som si pred celou akciou vytvorila. Jeho zostavenie vlastnými silami potom bola hračka.

Aby som to zhrnula, či sa raz rozhodnete pre String, stane sa jeho robenie návykovou záležitosťou. Získate totiž designovo krásny a hlavne funkčný nábytok, ktorý do škandinávskeho štýlu bývania dokonale zapadá. Navyše, pre obdivovateľov severského dizajnu je taká ikona skutočný „must have“ ☺

Studnica nápadov so String je takmer nevyčerpateľná a mne sa v hlave rodia ďalšie pekelné nápady. Budem sa s nimi na vás tešiť na svojom Facebooku alebo Instagrame Kajastef.

S láskou ku krásnemu dizajnu
Vaša Klára

Prečítajte si tiež