To najlepšie zo španielskeho dizajnu - ikonická lampa Cesta od Santa & Cole

Dnes vám predstavíme dizajnovú lahôdku, ktorou je zástupca španielskeho dizajnu a živá legenda – lampa Cesta a jej menšia sestrička Cestita z návrhu slávneho dizajnéra Miguela Milá.

Je to až neuveritelia, ale ikonická lampa Cesta prišla na svetlo sveta už v roku 1962. Za jej zrodom stojí zaujímavý príbeh: autor lampy, slávny španielsky dizajnér Miguel Milá, prišiel na jej tvar v podstate náhodou. Pri pravidelnej prechádzke okolo sklární, v blízkosti ktorých býval, našiel pri ceste pohodenú sklenenú guľu z opálového skla. A prvá myšlienka bola na svete. Napadlo ho vytvoriť lampu založenú na veľkorysej sklenenej guli pripomínajúcej lampáš, ktorá bude zasadená do jednoduchej drevenej konštrukcie.

Pôvodný prototyp lampy, ktorý slúžil ako predloha pre finálny tvar.

Výsledná lampa v podobe, ako ju poznáme dodnes.

A pretože je milovníkom remesla a prírodných materálov, ktoré v sebe nesú ušľachtilosť a vedia dobre starnúť, rozhodol sa pre ohýbané čerešňové drevo. Lampa tak ťaží zo spojenia dreva a skla, ktoré ju robí nadčasovou a doslova generačnou.

Prenosný variant lampy Cestita Batéria so vstavanou batériou nepotrebuje napájací kábel a zvládne svietiť až 24 hodín bez pripojenia k zdroju.

Konštrukcia lampy je na prvý pohľad jednoduchá, ale v detaile nesmierne prepracovaná a praktická. Štyri nohy, na ktorých lampa stojí, zaručujú stabilitu. Rukoväť v hornej časti je potom nielen pútavým vizuálnym prvkom, ale tiež uľahčuje jej prenášanie.

Všimnite si detaily práce s drevom, ktoré stavajú na špičkovej remeselnej práci a kvalitnom čerešňovom dreve s jeho krásnou farbou i kresbou.

Zaujímavým detailom je veľký podiel ručnej práce – samotná konštrukcia sa totiž do dnešných dní vyrába výhradne ručne. Samotný postup tvarovania dreva stojí za zmienku. Ohýba sa totiž iba za pomoci pary a postupného tlaku, ktorý sa nesmie uponáhľať, inak by drevo mohlo prasknúť. Za každou lampou sú teda dlhé hodiny starostlivé ručné práce špičkových remeselníkov.

Lampa Cesta postupne získala mnoho ďalších variácií, ktoré napĺňajú súčasné potreby – od menšej sestričky z názvom Cestita až po prenosnú variantu Cestita Batéria , ktorá dokáže svietiť až 24 hodín na vstavanú batériu a zaobíde sa tak bez napájacieho kábla.

Sám autor komentuje svoj prístup k návrhu lampy celkom nekompromisne: „Každá lampa obvykle trávi viac času vypnutá ako zapnutá, takže treba veľmi dbať na to, aby jej tvar prispel k priestoru čo najzaujímavejším spôsobom.“

Miguel Milá (narodený 1931 v Barcelone) je jedným zo všeobecne uznávaných priekopníkov industriálneho designu. Počas svojej kariéry dal vzniknúť niekoľkým slávnym kusom z radov lámp aj nábytku, ktoré dodnes patria do zlatého fondu moderného dizajnu a tešia sa stále veľkej obľube po celom svete.

Sám autor lampy Miguel Milá, ktorý nedávno oslávil 92 rokov. Za svoju celoživotnú prácu sa môže pýšiť radom prestížnych medzinárodných ocenení, vrátane španielskych vyznamenaní Národná cena za dizajn z roku 1987 alebo Zlatá medaila za zásluhy o výtvarné umenie.

Prečítajte si tiež