Škandinávsky štýl stolovania v 3 základných krokoch

Správne prestretý stôl by mal pozývať na posedenie a dobré jedlo. Inšpirujte sa niekoľkými jednoduchými tipmi, podľa ktorých stolujú škandinávci.

Čistý obrus vládne všetkým

Čisto prestretý stôl je základ. Jednoduchý obrus v bielej alebo prírodnej farbe asi nič neprekoná. Doplnený o látkové obrúsky navodí dojem slávnostného a nezabudnuteľného okamihu.

Kvalitný riad je rodinný striebro

V prípade riadu asi najviac platí príslovie – krása sa skrýva v jednoduchosti. Klasický riad z kvalitného bieleho porcelánu nemá konkurenciu. Pokiaľ však túžite po niečom mimoriadnom, odporúčame sa držať skôr tlmených prírodných odtieňov – divoké farby a komplikované vzory stravníkom na chuti pravdepodobne nepridajú.

Kolekcia riadu New Norm značky MENU je charakteristická škandinávskou jednoduchosťou a čistotou. Riad je navyše vyrobený v maximálnej kvalite a odolnosti tak, aby spĺňal aj požiadavky náročných prevádzok reštaurácií a hotelov.

Chybu ale neurobíte ani obľúbeným servisom po babičke - taký vkusný cibulák môže byť veľmi zaujímavým spestrením. V takom prípade by sme si ale o to viac zakladali na jednoduchom prestieraní, aby o to lepšie vynikol a nerušil sa s ďalšími vzormi.

Dôležité doplnky vždy po ruke

Štýlovú bodku môžete dodať obľúbenými doplnkami – jednoduché svietniky s dlhými sviečkami vyzerajú skvele, rovnako tak decentná vázička a rezanou kvetinou (či vetvičkou v zimných mesiacoch). A samozrejme nepostrádateľné doplnky – koreničky, ochucovadlá a ďalšie.

Dizajnové mlynčeky na soľ a korenie Bottle od MENU sú takmer nutnosťou. Meno im dal tvar pripomínajúci fľašu, vyrába sa v celom rade farebných prevedení a majú nastaviteľnú hrubosť mletia. A čo viac – namleté ​​korenie sa sype z hornej časti, nemusíte sa teda báť nežiaducich stôp na stole.

Veľmi šikovným pomocníkom je obyčajný podnos. Nielenže nám pomôže pri servírovaní a následnom upratovaní, ale kvalitný drevený podnos môže byť súčasne krásnou štýlovou dekoráciou. Voľte ideálne kvalitné pevné kúsky, ktoré znesú aj vyššiu záťaž, menej šetrné zaobchádzanie a neuškodí im voda.

Podnosy značky SKAGERAK sú svojou mimoriadnou kvalitou typické. Vyrobené z dubového alebo teakového dreva zručnými severskými remeselníkmi vyzerajú na stole krásne a vydržia doslova všetko. Navyše vďaka neošetrenému drevu časom získavajú nádhernú patinu.

Stôl máme prestretý a teraz nezostáva nič iné, len pozvať stravníkov. Pretože nakoniec je rovnako najdôležitejšie si spoločné chvíľky pri jedle užiť s tými, ktorých máme radi. A to je naša rada na záver. Dobrú chuť.

Prečítajte si tiež