Nadčasová krása škandinávskeho štýlu a filozofia udržateľnosti

Elegancia, kultivovanosť, krása a útulnosť, ale aj minimalizmus, udržateľnosť a jednoduché prírodné materiály – to sú základné prvky severského dizajnu, ktorý sa neustále javí ako moderný a nadčasový. Tento štýl ale ďaleko presahuje svoje hranice - stal sa životnou filozofiou.

Škandinávsky dizajn sa v posledných rokoch teší obrovskému záujmu, ale v tomto prípade nejde iba o trend. Tento štýl totiž hlboko ovplyvnil nielen spôsob, akým ľudia zariaďujú svoje domovy, ale aj kompletne zmenil zmýšľanie o dôležitých aspektoch života ako je udržateľnosť alebo napríklad osobný „wellbeing“.

Dizajn kolekcie Cylinda navrhnutý presláveným architektom a dizajnérom Arne Jacobsenom pre STELTON v roku 1964 je po rokoch stále aktuálny.

Pôvab škandinávskeho štýlu naozaj spočíva v jeho jednoduchosti. Minimalisticky poňatý interiér na naše zmysly totiž pôsobí veľmi pokojne a usporiadane; vyvoláva pocit harmónie a poskytuje úľavu od chaosu každodenného života. Práca s priestorom umožňuje prirodzenému svetlu zaplniť miestnosť a vytvára svetlý a vzdušný dojem. Svetlé farby a nekomplikovaný dekor tiež pomáhajú vybudovať v miestnosti pocit súdržnosti a uvoľnenia.

Jednoduché, pritom tak príjemné na pohľad. Škandinávsky dizajn je takým úkrytom pred preplácanosťou, chaosu modernej doby a kultúrou vecí na jedno použitie.

Tento štýl, vychádzajúci z modernizmu, sa objavil na začiatku 20. storočia a je reakciou na ozdobnosť a okázalosť štýlov predchádzajúcej éry, pričom odmieta všetko, čo je zbytočné. Škandinávsky dizajn čerpá z ideológie funkcionalizmu, kedy forma nasleduje funkciu. Dizajn tak často býva oslobodený od čohokoľvek neužitočného a vo svojom základe je praktický a efektívny, ale aj esteticky príjemný. Interiér tak vo výsledku pôsobí ako zrozumiteľný, ale veľmi príjemný a pokojný priestor. Možno práve tieto vlastnosti z tohto štýlu robia nadčasovú záležitosť, pretože už pri prvom stretnutí s ním jasne viete, že sa nezakladá na pominuteľnej trendovosti a ľúbivosti.

Štúdio Afteroom pre MENU navrhlo množstvo nábytku a doplnkov v duchu udržateľného dizajnu – podľa ich filozofie hodnota a krása produktov v čase narastá. Ich dizajn nič nepredstiera a na nič sa nehrá, hovorí jasným a zrozumiteľným jazykom.

Každý kúsok nábytku a dekoru plní svoj účel, nie je tu čisto len na to, aby zaplnil miesto alebo zdobil priestor. Jeho premyslený dizajn musí byť aj praktický a príjemný. Škandinávski dizajnéri pevne veria, že nábytok a dekorácie by nemali byť iba krásne, ale mali by slúžiť a zjednodušovať každodenné fungovanie, ba dokonca sa prispôsobiť potrebám meniacej sa domácnosti. Dekoratívne predmety skrývajú úložné priestory, múdro navrhnuté skrinky a policové systémy poskytujú veľa miesta na ukladanie akýchkoľvek drobností. Nábytok býva mnohokrát viacúčelový a pohodlný.

Stolička alebo odkladací stolík? Stoličku Passage Stool môžete využiť, ako práve potrebujete. Navyše je vyrobená ručne az certifikovaného dubového masívu, ktorý očarí charakteristickou kresbou.

Genialita jednoduchého designu jednoznačne spočíva v jeho praktickosti a funkčnosti. Systémy STRING vám navyše dovolia zostavu usporiadať tak, aby presne vyhovovala vašim potrebám. Zmenila sa dynamika vašej domácnosti? Nevadí. Úložné priestory môžete presunúť, rozšíriť, doplniť alebo treba rozdeliť.

Prírodné materiály ako je drevo, kameň, vlna, ľan a koža sú vo svojej podstate veľmi trvanlivé av divákovi vyvolávajú pocit prívetivosti. Špecifická krása kresby každého z týchto materiálov interiéru dodá textúru a hĺbku a postará sa o vizuálnu potechu pre oko.

Stabilný a pohodlný nábytok značky NORTHERN dáva vyniknúť jednoduchej siluete a najmä krásnej textúre dubového dreva.

Vlna vydrží veľa, preto je skvelou voľbou napríklad na výrobu kusových kobercov . Navyše má skvelé tepelnoizolačné vlastnosti, preto je tak obľúbená v severských krajinách, kde vládnu dlhé a studené zimy.

Ušľachtilé materiály ako je prírodný kameň do interiéru prinesú pocit stability. Jeho jedinečná textúra a minimalistický vzhľad navyše vytvárajú dokonalé spojenie.

V posledných rokoch sa obrovský dôraz kladie na udržateľnosť získavania týchto materiálov, a práve na ich „trvanlivosť“. Prioritou je funkčnosť priestoru, kedy kvantita ustupuje kvalite, čo vedie k vzrastajúcej obľube ručne vyrobených produktov, remeselne spracovaných výrobkov a všeobecne kusov, ktoré sú vyrobené udržateľným spôsobom. Z obyčajného štýlu sa stalo de facto celé hnutie, ktoré mení spôsob zmýšľania o bývaní a žití ako takom. Zabudnite na priehršte dekoratívnych predmetov a bezúčelného nábytku; tento štýl vyzdvihuje dôležitosť výberu iba niekoľkých vysoko kvalitných kúskov, ktoré s vami vydržia roky.

Značka HAY pri výrobe používa recyklované materiály a materiály z udržateľných zdrojov a taktiež zohľadňuje aj sociálne dôsledky dopadu produkcie.

Škandinávsky štýl je praktický a funkčný, ale rozhodne sa nevzdáva krásy, estetiky a komfortu. Všadeprítomná harmónia materiálov, farieb a kompozície sa príjemne dopĺňa s kvalitou a dôrazom na detail. Dá sa tak bez preháňania povedať, že severský dizajn rozhodne nie je iba módnym trendom, ale nadčasovou záležitosťou, ktorá v čase hravo obstojí a núti nás premýšľať nad spotrebou a trvalými hodnotami.

Prečítajte si tiež