Nábytkové zostavy STRING – nadčasová škandinávska klasika

Zoznámte sa s príbehom vzniku obľúbených policových zostáv STRING, ktoré dnes zastávajú pevné miesto medzi ikonami škandinávskeho nábytku.

Príbeh vzniku zostáv STRING sa začal písať už v roku 1949, keď manželia a dizajnéri Nisse a Kajsa Strinningovci dali vzniknúť prvému konceptu svojej novej univerzálnej knižnice.

Ich cieľ bol pritom ušľachtilý – podporiť predaj kníh vo Švédsku vytvorením knižnice, ktorá bude ľahko zostaviteľná, bude ju možné ľubovoľne meniť a súčasne bude cenovo dostupná pre švédske domácnosti.

Tvorcovia systému STRING Nisse a Kajsa Strinningovci.

Ukážka z dobovej propagácie systému STRING.

Ako už dnes vieme, svoj cieľ splnili bezo zvyšku. Prišli totiž s geniálnym riešením podobným skladačke. Základom tejto skladačky sú vertikálne drôtené panely s upevnením na stenu. Na tieto panely sa potom jednoducho pomocou háčikov zavesujú police a ďalšie diely systému.

Úspech sa dostavil rýchlo. Okrem obrovskej popularity v domovskom Švédsku a ďalších škandinávskych krajinách STRING zbieral jedno ocenenie za druhým. Z tých najvýznamnejších je to napríklad zlatá medaila na milánskom Trienále.

Zostavu STRING je možné doplniť aj o komody a šuplíkové diely.

STRING bol tiež jedným z vystavovateľov na slávnej výstave H55, ktorá stojí za rozkvetom a preslávením škandinávskeho bytového designu vo svete. Zaujímavosťou je, že v šesťdesiatych rokoch bol STRING inštalovaný okrem iného aj v kanceláriách OSN v New Yorku a stal sa najpredávanejším škandinávskym nábytkom v Nemecku.

Možnosti zostáv STRING sú široké. Ukážka inštalácie šatníka.

Systém STRING ako štýlová domáca pracovňa.

V roku 2004 STRING prešiel rozsiahlou modernizáciou do podoby, ako ju poznáme dnes. Pôvodná myšlienka zostala zachovaná, možnosti zostáv a výrobný proces však boli prenesené do 21. storočia. Na novej podobe značky sa dokonca podieľal aj jeden z pôvodných autorov – Nisse Strinning, ktorý dal vzniknúť úplne novému produtku, „vreckovej“ zostave STRING Pocket, dnes jednému z bestsellerov značky.

Zostava STRING Pocket v dekore jaseňa s bielymi nástennými panelmi.

V súčasnosti má systém STRING svoje pevné miesto medzi škandinávskym nábytkom a ponúka riešenie pre väčšinu potrieb moderných domácností aj kancelárií, o čom svedčí jeho stále rastúca obľuba.

Prezrite si policové zostavy STRING na DESIGNSPOT.

Prečítajte si tiež