Aké sú najnovšie trendy v škandinávskom bývaní?

Objavte s nami tohtoročné trendy v bývaní, ktoré sa nesú v znamení farieb, krásnych nadčasových materálov a tiež inšpirácie designovou vlnou konca 20. storočia.

Farby, farby a zase farby

Popri tlmených farbách, ktoré vládli interiérom v posledných rokoch, sa začínajú objavovať výraznejšie a sýtejšie odtiene. Zatiaľ čo svetlé farby upokojujú, pestré naopak povzbudzujú a dodávajú optimizmus. Hoci my v DESIGNSPOT sme milovníci jednoduchosti a umiernenosti v interiéri, drobné farebné akcenty nás veľmi bavia.

Skúste sami malý pokus. Stačí drobný doplnok – váza, hrnček, alebo stolík vedľa pohovky v nejakej výraznej farbe. Dodáte tak priestoru nový zaujímavý kontrast a príjemné letné osvieženie.

Vázy Juice sú zaujímavé vertikálnymi pruhmi, ktoré striedajú výrazné farby s priehľadnosťou a tvoria tak nevšedný efekt.

Prenosné lampy PC sa ponúkajú v celej palete farebných prevedení. Navyše majú vstavanú batériu, takže ich môžete ľubovoľne prenášať.

Značka HAY ponúka celý rad doplnkov na jedálenský stôl vo sviežich farbách, ktoré očarí vás aj vašich hostí.

Stolíky Tray patria medzi ikonické kúsky značky HAY, pre ktoré je typický čistý geometrický tvar a rad nevšedných farebných variantov.

Kolekciu kobercov Flat Works vytvoril dizajnér Ethan Cook podľa vzoru svojich umeleckých diel založených na farebných blokoch.

Jednoduchý, ale krásny mnohoúčelový kôš Perforated Bin od HAY bude šikovným a štýlovým pomocníkom v domácnosti aj kancelárii.

Štýl inšpirovaný 80. a 90. rokmi

Štýl osemdesiatok a deväťdesiatok sa prelína nielen do módy, ale aj do bývania. Niektoré súčasné kúsky značky HAY doslova akoby vypadli z katalógov o bývaní z týchto dekád.

Závesné lampy Nelson Bubble uzreli svetlo sveta už v roku 1952 a dnes sú dokonca súčasťou stálej zbierky Múzea moderného umenia v New Yorku.

Lampy sú dielom dizajnéra Georgea Nelsona, ktorý je považovaný za jedného zo zakladateľov amerického moderného dizajnu. V reedícii značky HAY sú k dispozícii v niekoľkých tvarových prevedeniach a veľkostiach.

Dizajnstolíkov Kofi charakterizujú jednoduché tvary a dôraz na krásne ušľachtilé materiály, ktorými je masívne drevo z certifikovaných zdrojov a nadčasové sklo.

Inšpirácia umeleckým svetom 80. rokov je na prvý pohľad viditeľná pri dekoratívnych svietidlách Neon Tube , ktoré vyzerajú skvele samostatne a ešte lepšie ak ich skombinujete.

Lampy Tolomeo sú dizajnovou stálicou už viac ako 30 rokov, ovenčené radom prestížnych ocenení. Technickou zaujímavosťou je patentované rameno lampy, ktoré je uchytené pomocou prepracovaného kĺbového mechanizmu a oceľového lanka.

Dôraz na nadčasové materiály

Oslava ušľachtilého remesla a krásnych materiálov ako je drevo, sklo, keramika či kameň je ďalším trendom, ktorý pozorujeme takmer pri všetkých tohtoročných novinkách severských značiek. Každý taký kúsok v interiéri, hoci zdanlivo nenápadný, bude podvedome priťahovať pozornosť a celý priestor posunie na vyššiu úroveň. Podobne ako drahý kameň pozdvihne krásu šperku.

Štruktúra a farba dreva lahodí oku a je príjemná na dotyk. Zároveň dodá interiéru hrejivosť a upokojujúci pocit. Naopak kameň pôsobí chladne a pevne, navodzuje dojem odhodlania a stability.

Jedálenské a konferenčné stoly Androgyne sú založené na drevenej konštrukcii, ktorú otvorene priznávajú. Sú k dispozícii v niekoľkých prevedeniach vrátane vysoko prémiového variantu s kamennou doskou.

Drevené konferenčné stolíky Bella majú jemnú estetiku, ktorá podčiarkuje krásu dreva a vynikne v každom priestore. Navyše sú k dispozícii v niekoľkých veľkostiach a farebných variantoch.

Butler je šikovná multifunkčná stolička značky HAY, ktorá nájde uplatnenie ako príručný stolík, ďalšie miesto na sedenie pri stole alebo ako pomocník na dosiahnutie vysoko uložených predmetov.

Skrinka Curiosity je jedným z vrcholných kúskov značky MENU. Dokonale snúbi tradičné škandinávske remeslo s moderným dizajnom.

Poličky a vešiaky Epoch sú všestranným úložným priestorom, ktorý vyzdvihuje krásu dreva. Sú k dispozícii v niekoľkých veľkostiach a odtieni prírodného alebo tmavo moreného duba.

Stoličky a konferenčné stolíky z kolekcie Passage sú výnimočné kvalitné stolárskou prácou, ktorú oceníte na prvý pohľad.

Prečítajte si tiež