Ako vybrať konferenčný stolík? Pomôžeme nájsť ten najlepší

Konferenčný stolík patrí medzi základné prvky obývacej izby a tvorí jej pomyselný stred. Pomôžeme vám s výberom toho najlepšieho, ktorý si zamilujete.

Správny konferenčný stolík plní mnoho funkcií – či už dekoračnú alebo praktickú. Stretávame sa okolo neho s priateľmi pri domácich večierkoch, sprevádza nás pri nedeľnej káve a múčniku a dokáže byť aj tichým spoločníkom pri relaxačnom večeri pri knihe alebo filme.

Tento zdanlivo nenápadný kúsok nábytku má teda celkom zásadný vplyv na to, ako si užívame chvíle strávené doma. Ale ako nájsť ten správny? Výber konferenčného stolíka by vydal možno na samostatnú knihu. Dnes si ale skúsime načrtnúť niekoľko základných otázok, ktoré nás pomôžu nasmerovať v širokej ponuke.

1. Umiestnenie a veľkosť

Pri tejto otázke musíme začať. Kde bude stolík umiestnený? Aký veľký priestor mu dokážeme venovať, aby bol dostatočne veľký a zároveň neprekážal? Pri väčších obývacích izbách si môžeme dovoliť pokojne viac stolíkov a vzájomne ich kombinovať. Pri menších izbách je naopak vhodné zvoliť stolík s pridanou hodnotou vo forme šikovného úložného priestoru, k tomu sa však ešte vrátime.

Konferenčné stolíky Kofi značky HAY ponúkajú riešenie prakticky do každého priestoru. Vyrába sa totiž v niekoľkých veľkostiach – od priestrannej do veľkej obývačky po menšiu, vhodný aj ako bočný alebo doplnkový stôl vedľa pohovky. Navyše je veľmi praktický - má sklenenú dosku, ktorá je mimoriadne odolná napríklad proti nežiaducemu sfarbeniu od vína.

Tiež stolíky zkolekcie Tray ponúkajú širokú škálu veľkostí i farieb. Na prvý pohľad je pre nich typický geometrický tvar, ktorý sa skladá zo subtílneho drôteného rámu a výrazného podnosu s vyvýšenou hranou. Nadčasový kúsok, ktorý patrí medzi ikony moderného severského nábytku a značky HAY.

Do kategórie menších stolíkov bude bezpochyby patriť DLM značky HAY. Už jeho názov všeličo naznačuje – DLM je totiž skratka pre „Don't Leave Me“, teda „neopúšťaj ma“. Pomocou rukoväte, ktorá je súčasne zaujímavým dizajnovým prvkom, ho ľahko prenesiete kamkoľvek, kde je práve potreba (alebo kde nebude prekážať).

Stolík Bowler značky HAY patrí medzi tie úplne najmenšie. Priemer dosky je iba 36 cm ao jeho stabilitu sa stará masívny kus žulového kameňa, ktorý tvorí štýlový podstavec. Rovnako ako vyššie uvedený braček DLM potom ponúka praktickú rukoväť, za ktorú ho ľahko kamkoľvek premiestnite.

2. Materiály a farba

Oku lahodiaca estetika je jednou z hlavných funkcií konferenčného stolíka. Budeme ho mať stále na očiach a musí sa nám teda v prvom rade páčiť. Stolík môže byť nenápadný, ale tiež ho môžeme akcentovať nejakou výraznou farbou a vytvoriť z neho v miestnosti dominantný prvok, ktorý pritiahne pozornosť aj obdiv návštev.

Kolekcia Slit ponúka široký rad stolíkov z dreva i ocele. Geometrická konštrukcia nápadne čerpá inšpiráciu z japonského origami a je obohatená širokou paletou farebných variantov.

Stolík Slit je k dispozícii aj vo vysoko lesklej oceli, ktorá zrkadlí svoje okolie a vytvára v interiéri takmer dojem šperku.

Stolíky z kolekcie Bella značky HAY doslova oslavujú krásu dreva a severského remesla. Zaoblené tvary dopĺňajú jemnú estetiku a ponúkajú kúsok, ktorý nájde uplatnenie v každom type interiéru.

Materiálové možnosti sú dnes takmer neobmedzené - od rôznych druhov dreva, ktoré do priestoru vnesie hrejivosť a útulnosť, cez oceľ aj drahšie kovy až po elegantný prémiový kameň, ktorý v interiéri bude pôsobiť ako samostatný umelecký objekt.

Kolekcia mramorových stolíkov Plinth značky MENU je skutočne mimoriadna. Minimalistické kvádre z prémiového mramoru sú nadčasové a do interiéru vnesú ušľachtilosť a eleganciu tohto krásneho kameňa. Využitie nájdu ako konferenčný stolík, ale pokojne aj ako podstavec pre umelecké dielo – sochu, vázu a pod.

Kolekcia Androgyne značky MENU z pohľadu materiálov ponúka doslova všetko. Stolíky hranaté aj okrúhle, z dreva, kovu i kameňa majú jedno spoločné – pýšia sa jednoduchou a vzdušnou siluetou, ktorá zvýrazňuje krásu materiálov a precízneho spracovania.

Okrem estetických požiadaviek musí stolík aj niečo vydržať. Voľba kvalitného materiálu a solídnej konštrukcie je teda nutnosťou a bohato sa nám vráti v dlhotrvajúcej životnosti a kráse stolíka. Ak sme napríklad vášnivými vinármi, radšej sa vyhnime stolíku s drevenou alebo kamennou doskou, ktoré sú náchylnejšie na prípadné nežiaduce sfarbenie od vína. Naopak oceľová alebo sklenená doska sú v tomto ohľade ideálne.

3. Funkcia a niečo navyše

Mnoho stolíkov ponúka aj niečo navyše – napríklad nenápadný úložný priestor, kam ľahko a elegantne schováme časopisy, ovládače a ďalšie drobnosti. A stolík nás bude vždy vítať svojou čistou a upratanou plochou.

Stolík Turning značky MENU je krásnou ukážkou toho, ako severskí dizajnéri dokážu skvele skĺbiť nadčasovú krásu s praktickou použiteľnosťou. Všimnite si zaujímavý detail – pootočením dosky stola sa otvorí úložný priestor pod ním, kam umiestnite všetko, čo má zostať skryté pred zrakmi hostí. Elegantné a návykové.

Stolík Mass od NORTHERN je skutočnou lahôdkou. Je vytvorený z jedného kusu lisovaného plechu a doslova stiera hranice medzi moderným umením a praktickým dizajnom. Je nielen krásny, ale aj kompaktný a praktický – vďaka svojim rozmerom sa zmestí aj do menšieho priestoru a postranný otvor je ako stvorený napríklad na odloženie časopisu.⁠

Ponuka konferenčných stolíkov je skutočne bohatá a je možné nájsť krásne kúsky do každého typu interiéru a vo všetkých cenových hladinách. Podstatné však je vybrať taký, do ktorého sa zamilujeme a bude nás baviť a tešiť zakaždým, keď sa vedľa neho uvelebíme s priateľmi alebo pohárom niečoho dobrého.

Prečítajte si tiež