Tipy na zútulnenie interiéru za pomoci štýlových textilných doplnkov

Textilné doplnky nielen prispievajú k väčšiemu domácemu pohodliu, ale tiež plnia dôležitú dekoratívnu funkciu. Ukážeme vám, ako ľahko premeniť interiér podľa škandinávskeho štýlu hygge.

Priestor, ktorý nás obklopuje, má veľký vplyv na to, ako sa cítime. To platí obzvlášť v zimných mesiacoch, keď doma trávime najviac času. Poďme sa inšpirovať od Škandinávcov, ktorí sa svojim svetoznámym štýlom bývania pod názvom „hygge“ stali majstri v tom, ako si doma vykúzliť príjemnú a útulnú atmosféru.

Štýl hygge definuje niekoľko pravidiel na dosiahnutie hrejivého pocitu domova. Jedným z tých základných je použitie textilu v interiéri a tomu sa budeme venovať v našom článku. Ukážeme vám, ako dosiahnuť príjemnú obmenu interiéru len za pomoci niekoľkých štýlových textilných kúskov.

Vankúše pre pohodlie aj dekoráciu

Dekoratívne vankúše hrajú v interiéri nezanedbateľnú úlohu. Nielenže napomáhajú väčšiemu pohodliu, ale vhodnou voľbou farieb môžu obohatiť akékoľvek kresielko či pohovku. Ponuka je skutočne pestrá a je možné vyberať z rozličných materiálov aj farieb. Nebojte sa ani výrazných kombinácií – napríklad svetlú sedačku v jednoduchom štýle skvele korunuje naopak výrazný vankúšik v kontrastnej sýtej farbe a naopak.

Kolekcia Plica značky HAY zahŕňa dekoratívne vankúše v širokej škále farieb, ktoré skvele vyniknú na pohovke v obývacej izbe aj na posteli v spálni. Vankúše sú vyrobené zo zmesi bavlny a ľanu a majú príjemne mäkký a jemný povrch.

Ikonické vankúše Dot Cushion patria medzi klasické kúsky značky HAY. Na prvý pohľad ich spoznáte vďaka výraznému gombíku uprostred, vďaka ktorému pôsobí nevšedne. Vankúše sú k dispozícii v celej palete farieb aj látok s rôznou štruktúrou a dajú sa navzájom skvele kombinovať.

Vankúše Losaria a Mimoides sú súčasťou luxusnej textilnej kolekcie Cocoon značky MENU. Poťah vankúša je vyrobený z kvalitného litovského ľanu, ktorý s časom získava na mäkkosti a hebkosti. Látka poťahu vyniká svojou pevnosťou a odolnosťou, súčasne je ale veľmi príjemná na dotyk.

Hrejivé deky pre domácu pohodu

Nie je nad to sa v mrazivom zimnom popoludní zababušiť do mäkučkej a hrejivej deky so šálkou horúceho čaju a obľúbenou knihou alebo filmom. Poctivá vlnená deka by nemala chýbať v žiadnej domácnosti. Deky a plédy škandinávskych výrobcov možno dokonca označiť za kúsky, ktoré majú pre svoju vysokú estetickú aj remeselnú kvalitu ambície nás sprevádzať doslova po generácie.

Deky Mono značky HAY sú vyrobené z čistej vlny, takže sú príjemne hebké a mäkké a zahrejú aj v najmrazivejších dňoch. Zaujímavým detailom je keprová štruktúra, ktorá vytvára výrazné diagonálne línie.

Pliedy Battus z kolekcie Cocoon značky MENU sú vyrobené z vysoko kvalitnej talianskej vlny a pretkanej hodvábnou niťou, ktorá tvorí zaujímavé detaily.

Štýlové prikrývky nielen na posteľ

Kvalitný prehoz vie doslova zázraky. Ako mávnutím prútika vykúzli z rozostlanej postele ustlanú az okukanej pohovky úplne nový kúsok. Interiér oživí novou farbou, ktorá vo veľkej ploche obzvlášť vynikne. Pre svoje veľkorysé rozmery poslúži aj ako improvizovaná podložka na studenú podlahu, ako pohodlné a bezpečné miesto pre detské hry.

Prikrývky Mega Dot patria medzi ikonické kúsky značky HAY. Na prvý pohľad zaujme trojrozmerný kruhový vzor, ​​ktorým je prehoz prešívaný. Vzniká tak nevšedný grafický prvok, ktorý je umocnený dvojfarebným designom s kontrastnou farbou na rubovej strane.

Premena interiéru nemusí byť zložitá a finančne náročná. Len za pomoci niekoľkých textilných doplnkov je možné dosiahnuť veľké zmeny. Nebojte sa experimentovať s materiálmi a farbami a vylaďte svoj domov napríklad podľa aktuálnej nálady alebo ročného obdobia. Ale predovšetkým tak, aby ste sa v ňom cítili čo najlepšie.

Prečítajte si tiež